Project Rembrandt

Annechien Steenhuizen geschilderd met wol door Sandra Keizer #ProjectRembrandt

Soms heb ik, als therapeut, ook de nodige uitdaging nodig om scherp te blijven.

In Project Rembrandt werd Nederland opgeroepen een portret te schilderen van Annechien Steenhuizen in de trant van Rembrandt. Schilderen is voor mij een breed begrip en Rembrandt roept bij mij vooral warmte op. Hoe hij met licht kan spelen is fenomenaal!

Wol en warmte hebben veel met elkaar te maken en dit deed mij besluiten om in plaats van verf met wol te gaan schilderen. (olieverf heb ik niet en acryl vond ik te vast qua medium)

Met de naaldvilttechniek (dit is met een naald met weerhaakjes prikkend in de wol op een schuimrubber mat) heb ik haar vormgegeven. Ook voor mij een eerste keer om zo realistisch te werken met wol. En waar je met schilderen 100 kleurnuances kunt maken was mijn pallet aan kleuren veel beperkter. Ook de techniek had uitdagingen, doordat het geheel constant krimpt en ik daardoor de hele compositie en verhoudingen verloor. Voordeel was echter dat je ook met de textuur wat meer kan spelen en de wollige kwaliteit komt het werk ook ten goede. Ook daarna er meer een Rembrandt van maken is een uitdaging, omdat ik het licht tijdens de livestream erg kil vond heb ik geprobeerd meer diepte in het licht te creëren en vooral ook meer warmte.

Echter na ongeveer 20 uur prikken is dit het resultaat. Ik ben er trots op en blij mee, ook al heb ik ook nog genoeg kritische noten. (maar ja je bent perfectionistisch of niet;).

Ik heb mijn werk ingezonden op de website van de NTR en mensen konden stemmen. En dat is ook veel gedaan!! (waarvoor dank!). Nu is het afwachten of mijn werk bij de eerste 10 hoort en of ik met mijn werk naar het Rijksmuseum mag komen tijdens de laatste aflevering.

Wil jij ook leren naaldvilten? De cursus komt eraan! En dat is niet alleen plat, portret, maar ook in 3D… Stuur gerust een mail, dan houdt ik je op de hoogte!

Warme groet, Sandra