Nieuw!! Kidszinnig; de combi tussen kunstzinnig/creatief en therapeutisch! Klik hier voor meer info!

Kunstzinnige therapie is een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van lichamelijke en psychologische kennis in combinatie met een kunstzinnige activiteit, zoals tekenen, schilderen en boetseren. De gezonde kern in de mens wordt aangesproken om u weer in contact met uzelf en uw gevoel te brengen.

Wat kan kunstzinnige therapie voor kinderen en jeugdigen betekenen?
Onze kinderen zien we graag gelukkig, maar het leven van kinderen kent ook ups en downs. Veelal kunnen we ze hier goed bij begeleiden en gaat de periode als vanzelf weer over, maar soms hebben ze hierin meer ondersteuning en begeleiding nodig.

In welke situatie kun je kunstzinnige therapie aanbieden?
Soms kan het gaan om een situatie waar u de vinger niet op kan leggen, denk aan buikpijn, hyperventileren, slecht slapen, moeizaam gedrag. Er kunnen zich sociale en emotionele problemen voordoen. Woede, verdriet, jaloezie, angst enz. Sommige kinderen krijgen ook al met meer leed te maken dan anderen en is verwerking nodig. Bv bij rouw, ziekte, scheiding van de ouders.

Momenteel ben ik veel bezig met hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid bij kinderen. Sommigen zelfs al vanaf 4 jaar. Als ouder heb je dan te maken met een intens kind als het om emoties gaat, maar ook een honger naar informatie/kennis/uitdaging. Je hebt te maken met een ingewikkeldere mindset van de kinderen, (onder)presteren op school en uit

Waarom kies je voor kunstzinnige therapie?
Bij kinderen/jongeren is het voordeel dat ze vaak open staan voor creativiteit. De therapie en benadering is niet bedreigend, maar juist leuk. We zoeken ook datgene waar we enthousiast van worden. Er mag gesproken worden, maar het hoeft niet. En het gesprek wat we voeren is luchtig, onderzoekend en zonder oordeel, maar ook helder als het kind daarom vraagt.

Kunstzinnig werk laat zich goed beoordelen en we kunnen dan ook een beeld krijgen van de binnenwereld van het kind. Dit beeld kan ouders helpen om zich beter in te leven in hun belevingswereld en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Bij kinderen zie ik vaak dat er moeilijkheden zijn met emoties (HSP, HB), verwachtingen waaraan voldaan moet worden, angst en controle verlies ed.

Thema’s als weerbaarheid, met druk omgaan van school/thuis/groep, pesten, keuzemoeilijkheden, faalangst, zelfbeeld enz kunnen binnen de therapie centraal staan en het kind weer in zijn/haar kracht zetten!

Uiteraard worden ouders in dit proces niet vergeten en geef ik tips en adviezen met betrekking tot de problematiek.

Kunstzinnige Groet

Sandra